Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ ГРИБАМИ: ПОРАДИ

Оголошення
17.10.2024

Підвищена вологість та висока температура на початку жовтня відкрили початок осіннього сезону грибів. Разом із тим, різко зросла кількість отруєнь. За оперативними даними, з початку 2024 року, від отруєння дикорослими грибами постраждали 90 осіб, із них — 19 дітей, тільки за перші два тижні жовтня отруїлися грибами 55 людей, із них — 9 дітей. Завдяки оперативній роботі медиків всі постраждалі живі та отримують необхідну допомогу.

Центр громадського здоров’я нагадує правила безпечного збирання та споживання грибів.

Як правильно збирати гриби:

  • перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. Якщо гриб викликає сумнів — не кладіть в кошик;
  • не збирайте старих, перезрілих чи дуже молодих грибів із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними;
  • будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
  • не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;
  • не збирайте грибів під час посушливої погоди. Тоді обмін речовин у організмі гриба змінюється, він втрачає воду та накопичує токсин;
  • не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
  • не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку.

Як правильно готувати дикорослі гриби 

Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій: 

  • готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору;
  • промийте їх і обробіть термічно;
  • Ще раз наголошуємо: сирі гриби не вживайте. 

Кому не варто вживати гриби  

Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок. 

Кому слід обмежити вживання грибів:

  • діти;
  • вагітні;
  • літні люди;
  • ослаблені люди;
  • люди з проблемами травної системи.

Слід підкреслити, що для дітей, гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.

Які ознаки отруєння грибами

Симптоми (ознаки) отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів. 

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

  • різкий біль у животі;
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • галюцинації;
  • холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
  • судоми;
  • задуха;
  • марення;
  • зниження частоти пульсу, запаморочення.

Що робити при отруєнні

За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112. Повідомте:

  • симптоми;
  • причину отруєння;
  • що вже робили для допомоги потерпілому.

Треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури:

  • випити 1-2 літри кип'яченої води (теплої);
  • викликати блювання;
  • повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

Дати потерпілому сорбенти (активоване вугілля) і дотримуватися постільного режиму. 

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм. 

Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7

Джерело – Центр громадського здоров'я

Новини на цю ж тему

21 листопада відзначається Міжнародний день відмови від куріння

Оголошення
19.11.2024

Про небезпеку придбання харчових продуктів у невстановлених місцях

Наголошуємо про свідоме придбання продуктів харчування лише в закладах торгівлі, в яких створені відповідні умови для їх реалізації. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!
Оголошення
18.11.2024

Вибір на користь фруктів та ягід

Фрукти як джерело природних цукрів
Оголошення
12.11.2024

Всесвітній день боротьби з інсультом

29 жовтня світ відзначає Всесвітній день боротьби з інсультом
Оголошення
29.10.2024

ТАРІЛКА ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Оголошення
11.10.2024

5 питань про каву

Оголошення
10.10.2024

ДБАЙМО ПРО ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я: КІЛЬКА ПОРАД, ЯК ЙОГО ПІДТРИМАТИ

Щороку 10 жовтня ми святкуємо Всесвітній день психічного здоров'я.
Оголошення
10.10.2024

Інформація та рекомендації для громадян та мандрівників, усіх осіб, що перетинають державний кордон України щодо запобігання інфікуванню та поширенню інших небезпечних інфекційних хвороб

Оголошення
07.10.2024

ЧОМУ АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТЕНЗІЯ – ЦЕ «ТИХИЙ ВБИВЦЯ»?

Оголошення
27.09.2024

29 вересня – Всесвітній день серця. Що найбільше шкодить здоров’ю твого серця та як на це впливати?

Оголошення
27.09.2024

150 хвилин фізичної активності на тиждень можуть стати добрим союзником у боротьбі з інсультом

Зроби крок до профілактики інсульту - обери регулярну фізичну активність
Оголошення
12.09.2024

Сказ: що варто знати і як уберегтися

Пам’ятайте про власну безпеку – триматись якнайдалі від тварин, які проявляють агресивну поведінку
Оголошення
30.07.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
11.07.2024

Профілактичні щеплення тварин проти сказу

Сказ — це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи
Оголошення
02.07.2024

Як вберегтися від хвороби Лайма?

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі.
Оголошення
24.06.2024

Поширені міфи про ботулізм та їх спростування

Оголошення
24.06.2024

Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє

Профілактика сказу домашніх тварин
Оголошення
19.06.2024

Профілактика сказу

Оголошення
14.06.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
30.05.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
23.05.2024

Європейський тиждень імунізації

Тема тижня імунізації в 2024 році – «50-річчя Розширеної програми імунізації».
Оголошення
24.04.2024

У понад 15 млн людей в усьому світі щороку розвивається інсульт

Які види та ознаки інсульту бувають, і чому він виникає?
Оголошення
16.04.2024

Обережно! Сказ!

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
15.04.2024

Увага! Кліщі!

Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує про небезпеку іксодових кліщів, які саме в цей період активізуються та є переносниками збудників небезпечних інфекційних хвороб
Оголошення
10.04.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
27.03.2024

Так! Ми можемо подолати туберкульоз!

За останні десятиліття було досягнуто значного прогресу у виявленні, лікуванні та запобіганні туберкульозу
Оголошення
27.03.2024

Щеплення тварин проти сказу

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
19.03.2024

Корисні продукти для здоров'я твого мозку та профілактики інсульту

Інсульт може серйозно вплинути на роботу мозку через порушення кровопостачання в одній з його частин. Здоровий спосіб життя та правильно підібрана їжа допоможуть підтримати ефективну роботу мозку та серцево-судинної системи, знизити ризик розвитку інсульту.
Оголошення
19.03.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Будуть проводитись профілактичні щеплення тварин проти сказу
Оголошення
12.03.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
05.03.2024

Повідомлення Держпродспоживслужби в Харківській області

Здійснення щорічного щеплення собак та кішок проти сказу
Оголошення
28.02.2024
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше