Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Європейський тиждень імунізації

Оголошення
24.04.2024

З 21 по 27 квітня 2024 року Європейський регіон ВООЗ відзначає Європейський тиждень імунізації (EIW) спрямований на підвищення розуміння серед громадськості важливості вакцинації для попередження небезпечних захворювань та збереження життя за допомогою вакцин. Тема тижня імунізації в 2024 році – «50-річчя Розширеної програми імунізації».

      Заходи спрямовані на інформування людей і усунення перешкод для вакцинації, нагадування батькам про необхідність зробити щеплення своїм дітям, а всім дорослим людям - про важливість власної безпеки від хвороб шляхом імунізації впродовж всього життя.    Кожна людина має право та потребує захисту від хвороб, керованих за допомогою вакцин

      Широкий резонанс Європейського тижня імунізації особливо важливий цього року, бо в умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Сьогодні у зв’язку з військовою агресією російської федерації значно знизилось охоплення населення вакцинацією та колективний імунітет, що підвищує ймовірність виникнення та епідемічного поширення інфекційних захворювань. Цьому також сприяє масова міграція населення, скупчення людей в прихистках, підвищений ризик травмування, часом недоступність якісної медичної допомоги та ослаблення імунітету на фоні постійного стресу.  Через відсутність доступу до чистої води, базових умов гігієни та медичної допомоги, перебування великої кількості людей одночасно у сховищах, тимчасових прихистках є ризик поширення інфекційних захворювань.. Через це важливо знати симптоми цих захворювань та як захистити себе і своїх дітей.   Сьогодні медична система зосереджена на допомозі бійцям ЗСУ і тим цивільним мешканцям, які постраждали внаслідок обстрілів. Тому аби зменшити навантаження на наших лікарів, кожному важливо уважніше ставитися до свого здоров’я, профілактики хвороб, зокрема з допомогою щеплень.

      В умовах війни імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема — залежить від рівня охоплення щепленнями в країні. 

    Імунізація— це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, що зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.

    Вакцинокеровані інфекції – це інфекційні захворювання, яким можна запобігти шляхом імунізації. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекційної хвороби. Результатом щеплення є формування специфічного післявакцинального імунітету.

    Окрім обов’язкових існують рекомендовані щеплення, які активно застосовуються у світі для попередження таких захворювань, як пневмококова інфекція, менінгіт, ротавірусний гастроентерит, грип, вітряна віспа, гепатит А, папіломавірусна інфекція, жовта лихоманка тощо. Їх часто роблять за епідемічними показаннями та для виїзду за кордон в країни, ендемічно не благополучні з цих інфекцій.

    Охоплення населення вакцинацією на рівні 95% дає можливість забезпечити повноцінний захист населення від спалахів та епідемій інфекційних хвороб, яким можна запобігти щепленнями, — це називається колективним імунітетом.

    Вакцинація вважається одним із найбільш ефективних та економічно доцільних заходів медичного втручання в епідемічний процес, які існують на теперішній час, у зв'язку з відчутним зниженням розповсюдженості та спалахів захворювань, які попереджаються за допомогою профілактичних щеплень. 

    Під час війни та переселення такі інфекційні захворювання як кір, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та COVID-19 є особливо небезпечними

     Вакцинація є невід’ємним правом людини на здорове і повноцінне життя та найефективнішою зброєю у подоланні інфекційних хвороб. Інфекційні хвороби залишаються однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. За даними ВООЗ, близько 30% летальних випадків у дорослих зумовлені інфекційними хворобами та їхніми наслідками, у дітей цей показник становить понад 6о%. Досвід розвинених країн вказує, що лише підвищення рівня охоплення вакцинацією серед населення призводить до зменшення захворюваності, інвалідизації та смертності у цілому. Щорічно у світі вакцинація рятує життя майже трьох мільйонів людей. Альтернативи вакцинації немає.  

   Дві головні причини пройти вакцинацію - захистити себе і захистити оточуючих.  Успіх програм вакцинації залежить від готовності кожної людини сприяти забезпеченню загального благополуччя.  Не варто чекати від оточуючих людей, що вони зупинять поширення хвороб;  кожен з нас також повинен робити все, що в його силах.

     У нашій державі діє Календар профілактичних щеплень. Такий календар для будь-якої країни є основою основ для проведення ефективної рутинної вакцинації.

     Якщо ви зараз перебуваєте в безпечному місці — виїхали з регіонів, де ведуться активні бойові дії, до безпечніших або за кордон — надолужте пропущені щеплення за віком не тільки для дітей, але і для себе. Під час воєнного стану також можна отримати щеплення у найближчому закладі, який надає первинну медичну допомогу

       Переривання планової вакцинації — відповідно до   календаря профілактичних щеплень — навіть на короткий період підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

       Для досягнення та підтримки оптимального захисту від більшості вакцинокерованих інфекцій потрібно більше однієї дози вакцини. Кожна доза календаря щеплень призначена для створення або підтримки захисту. Пропуск або затримка введення будь-якої дози збільшує ризик зараження та серйозного захворювання

       В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безплатні, адже їх закуповують державним коштом.

       Для всіх дорослих потрібно кожні десять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. 

     Забезпечення вакцинами закладів охорони здоров’я області на перше півріччя поточного року є достатнім для проведення планових щеплень дітям проти кору, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту і туберкульозу. Є також запас вакцин для профілактики дифтерії і правця у дорослих.  

     Вакцини, придбані Міністерством охорони здоров’я через ЮНІСЕФ та ПРООН, є пре-кваліфікованими Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Це означає, що незалежно від країни походження вони повністю відповідають найвищим міжнародним стандартам якості. Вони є безпечними та ефективними

     У разі відмови від профілактичних щеплень батьки повинні усвідомлювати, що вся відповідальність за здоров’я та життя своєї дитини лягає на них. В умовах активних міграційних процесів зростає ризик зараження в першу чергу нещеплених дітей і дорослих. Відмови від щеплень підвищують не лише ризик зараження інфекцією, але і ризик її важкого перебігу, розвитку ускладнень і навіть смерті.

     Завдяки вакцинації вдалось побороти більшість страшних хвороб. Вакцини значно зменшили кількість захворювань, які раніше регулярно завдавали шкоди здоров'ю чи призводили до смерті немовлят, дітей і дорослих. Щеплення вже врятували життя багатьох поколінь, рятуватимуть і майбутні

    Важливо пам`ятати просту істину: краще попередити захворювання, ніж потім з ним боротися. Тому не ризикуйте своїм здоров`ям, звертайтесь на консультацію до лікаря-ледіатра абао сімейного лікаря, щоб вчасно і коректно усунути недугу та уникнути розвитку можливих ускладнень. Бережіть свій імунітет, оскільки, він запорука міцного здоров’я

    Захистить себе та своїх близьких, зробіть необхідні щеплення при першій можливості.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше