Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ТАРІЛКА ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Оголошення
11.10.2024

Тарілка здорового харчування — це концепція, розроблена експертами Гарвардського університету, яка допомагає налагодити харчування, а вибір корисних продуктів зробити простим і зрозумілим. Вона слугує наочною ілюстрацією того, яким має бути приймання їжі, щоби вміст і співвідношення основних поживних речовин були максимально збалансовані.

Половина тарілки — овочі, фрукти та ягоди на ваш смак. Головне, щоб вони були різні, бо розмаїття кольорів на тарілці означає розмаїття корисних речовин.

Овочі, фрукти та ягоди багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти і клітковину, що сприяє підтримці імунної системи, покращенню травлення та загальному самопочуттю. Спробуйте додавати до кожного приймання їжі не менше двох видів овочів або фруктів.

До речі, картопля не входить до загальної кількості овочів на «тарілці» через великий вміст вуглеводів.

Чверть тарілки — складні вуглеводи, особливо цільнозернові продукти, наприклад, цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці, вівсянка, бурий рис, кіноа або ячмінь. Обмежте вживання очищених злаків (білий рис і білий хліб).

Складні вуглеводи засвоюються повільніше, ніж прості (цукерки, печиво та газованки), і забезпечують нас енергією на довгий час без шкідливих перепадів рівня глюкози.

Цільнозернові продукти є чудовим джерелом клітковини, що підтримує здорову роботу шлунково-кишкового тракту та допомагає контролювати рівень цукру в крові. Вони також забезпечують енергією на довгий час.

Чверть тарілки — білки, наприклад, риба, птиця, бобові та горіхи. Їх можна додати в салат, а також поєднувати з овочами.

Білки необхідні для росту й відновлення тканин, підтримки м’язової маси й забезпечення тривалого відчуття ситості. Вживання різних білкових продуктів забезпечить різноманіття амінокислот та інших корисних речовин.

Обмежте вживання червоного м’яса та уникайте перероблених (процесованих) м’ясних продуктів (шинки, ковбаси).

Додавайте до їжі здорові рослинні жири. Вживайте в помірній кількості такі олії: оливкова, соняшникова, соєва, кукурудзяна, арахісова — готуйте на них і заправляйте ними салати. Також додавайте до тарілки авокадо, горіхи й насіння.

Ці продукти містять корисні мононенасичені й поліненасичені жири, які підтримують здоров’я серця, мозку та шкіри. Вони також можуть допомогти зменшити запальні процеси в організмі.

Не забувайте про молочні та кисломолочні продукти без доданого цукру і з низьким вмістом жиру. Молоко, йогурт, кефір, ряжанка — найкраще джерело кальцію, який забезпечує міцні кістки та здорові зуби. Вживання вершкового масла краще звести до мінімуму, щоб зменшити споживання насичених жирів, які можуть негативно вплинути на роботу серцево-судинної системи.

Пийте воду. Підтримка водного балансу є важливою частиною здорового харчування. Пам’ятайте, що найкращий вибір для втамування спраги — це вода. Вона сприяє підтримці всіх функцій організму, покращує травлення та запобігає зневодненню. Уникайте цукровмісних напоїв.

Любителям кави та чаю радимо вживати ці напої без цукру.

Здорова тарілка допомагає легко контролювати розмір і якість порцій, забезпечує різноманіття в раціоні й робить здорове харчування простим і доступним. Пам’ятайте, що кожне приймання їжі — це можливість зробити здоровий вибір і покращити своє самопочуття.

Тарілка здорового харчування | Центр громадського здоров’я (phc.org.ua)

Новини на цю ж тему

21 листопада відзначається Міжнародний день відмови від куріння

Оголошення
19.11.2024

Про небезпеку придбання харчових продуктів у невстановлених місцях

Наголошуємо про свідоме придбання продуктів харчування лише в закладах торгівлі, в яких створені відповідні умови для їх реалізації. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!
Оголошення
18.11.2024

Вибір на користь фруктів та ягід

Фрукти як джерело природних цукрів
Оголошення
12.11.2024

Всесвітній день боротьби з інсультом

29 жовтня світ відзначає Всесвітній день боротьби з інсультом
Оголошення
29.10.2024

ЯК ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ ГРИБАМИ: ПОРАДИ

Оголошення
17.10.2024

5 питань про каву

Оголошення
10.10.2024

ДБАЙМО ПРО ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я: КІЛЬКА ПОРАД, ЯК ЙОГО ПІДТРИМАТИ

Щороку 10 жовтня ми святкуємо Всесвітній день психічного здоров'я.
Оголошення
10.10.2024

Інформація та рекомендації для громадян та мандрівників, усіх осіб, що перетинають державний кордон України щодо запобігання інфікуванню та поширенню інших небезпечних інфекційних хвороб

Оголошення
07.10.2024

ЧОМУ АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТЕНЗІЯ – ЦЕ «ТИХИЙ ВБИВЦЯ»?

Оголошення
27.09.2024

29 вересня – Всесвітній день серця. Що найбільше шкодить здоров’ю твого серця та як на це впливати?

Оголошення
27.09.2024

150 хвилин фізичної активності на тиждень можуть стати добрим союзником у боротьбі з інсультом

Зроби крок до профілактики інсульту - обери регулярну фізичну активність
Оголошення
12.09.2024

Сказ: що варто знати і як уберегтися

Пам’ятайте про власну безпеку – триматись якнайдалі від тварин, які проявляють агресивну поведінку
Оголошення
30.07.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
11.07.2024

Профілактичні щеплення тварин проти сказу

Сказ — це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи
Оголошення
02.07.2024

Як вберегтися від хвороби Лайма?

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі.
Оголошення
24.06.2024

Поширені міфи про ботулізм та їх спростування

Оголошення
24.06.2024

Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє

Профілактика сказу домашніх тварин
Оголошення
19.06.2024

Профілактика сказу

Оголошення
14.06.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
30.05.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
23.05.2024

Європейський тиждень імунізації

Тема тижня імунізації в 2024 році – «50-річчя Розширеної програми імунізації».
Оголошення
24.04.2024

У понад 15 млн людей в усьому світі щороку розвивається інсульт

Які види та ознаки інсульту бувають, і чому він виникає?
Оголошення
16.04.2024

Обережно! Сказ!

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
15.04.2024

Увага! Кліщі!

Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує про небезпеку іксодових кліщів, які саме в цей період активізуються та є переносниками збудників небезпечних інфекційних хвороб
Оголошення
10.04.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
27.03.2024

Так! Ми можемо подолати туберкульоз!

За останні десятиліття було досягнуто значного прогресу у виявленні, лікуванні та запобіганні туберкульозу
Оголошення
27.03.2024

Щеплення тварин проти сказу

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
19.03.2024

Корисні продукти для здоров'я твого мозку та профілактики інсульту

Інсульт може серйозно вплинути на роботу мозку через порушення кровопостачання в одній з його частин. Здоровий спосіб життя та правильно підібрана їжа допоможуть підтримати ефективну роботу мозку та серцево-судинної системи, знизити ризик розвитку інсульту.
Оголошення
19.03.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Будуть проводитись профілактичні щеплення тварин проти сказу
Оголошення
12.03.2024

Профілактика сказу домашніх тварин

Сказ тварин можна попередити. Найдієвіший спосіб – це вакцинація!
Оголошення
05.03.2024

Повідомлення Держпродспоживслужби в Харківській області

Здійснення щорічного щеплення собак та кішок проти сказу
Оголошення
28.02.2024
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше