Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

28 квітня – Всесвітній день охорони праці в Україні

Оголошення
24.04.2024

За рішенням Міжнародної організації праці 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. Вперше під такою назвою його відзначали у 2003 році.

День охорони праці в Україні відзначають з 2006 року відповідно до Указу Президента України в ту саму дату, коли і міжнародний день – 28 квітня. У нашій державі цей день засновано з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням.

Кожного року Міжнародна організація праці визначає девіз до Всесвітнього дня охорони праці. Всесвітній день охорони праці в 2024 році має новий девіз: «Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці». Забезпечення безпечної та здорової праці в умовах зміни клімату - важливе завдання, яке потребує спільних зусиль, адже зміна погодних умов безпосередньо впливає на сферу праці, особливо на безпеку та здоров’я працівників.

Але зміна клімату, спричинена також і людиною, є одним із основних факторів, що трансформують світ праці. Видобуток корисних копалин, створення сміттєзвалищ, розвиток автотранспорту, нераціональне сільське господарство не тільки безпосередньо впливає на здоров’я робітників і більшої частини населення, а й призводять до глобальної зміни клімату. Війна також завдала значної шкоди довкіллю та негативно вплинула на клімат України, спричинивши викиди в атмосферу значної кількості вуглекислого газу й інших парникових газів.

Зміни погодних умов значно впливають на умови праці, збільшуючи професійні ризики для працівників. Тепловий стрес, забруднення повітря, екстремальні погодні явища, ультрафіолетове випромінювання, підвищений вплив хімічних речовин та інші несприятливі погодні явища стають частішими, підвищуючи ризик професійних захворювань та аварій.

Попри всі ці негативні фактори впливу зміни клімату, на підприємствах, в установах та організаціях Лозівської міської територіальної громади в 2023 році не було зафіксовано випадків професійного захворювання. Разом з тим, у 2023 році на підприємствах Лозівської міської територіальної громади було взято на облік 3 нещасні випадки, пов'язані з виробництвом. Основні причини нещасних випадків, що сталися на виробництві в 2023 році, як і в попередні роки, мають організаційний характер, в тому числі: невиконання вимог інструкцій з охорони праці.

День охорони праці звертає додаткову увагу на те, що забезпечення безпечної та здорової праці – це важливе завдання, яке потребує спільних зусиль, варто дотримуватися всіх правил на робочому місці, проходити відповідні інструктажі.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше